Online Shop
Free Shipping to Peninsular Malaysia Shipping Worldwide Need Help? +6013-9921806 (WhatsApp & Call)

5 Sebab Mengapa Harrif Saleh Mengajak Anda Berbasikal

Pelumba sensasi, Mohd Harrif Saleh adalah salah seorang ketua kepada Pasukan Lumba Basikal Profesional Terengganu (TSG) dan beliau juga adalah atlet tajaan Mesotropin Sdn Bhd yang juga berpangkalan di Terengganu.

Minatnya yang mendalam kepada sukan berbasikal telah membawa namanya sehingga ke peringkat antarabangsa. Adakah anda tahu, minat yang diceburi beliau ini bukan hanya boleh dijadikan sebagai sukan namun anda juga turut boleh melibatkan diri anda dengan aktiviti berbasikal ini. Aktiviti berbasikal ini boleh memberi 1000 kebaikan kepada anda, oleh itu marilah kita beramai-ramai cergaskan diri dengan berbasikal.

“Berbasikal boleh meningkatkan kuasa otak anda, hubungan, kesihatan dan kebahagiaan”

-Jonathon Nackstrand.

Sama ada ia untuk meningkatkan kecergasan atau kesihatan anda. Hobi berbasikal adalah pilihan yang tepat dan salah satu keputusan yang terbaik pernah dibuat.

Tidak yakin? Berikut adalah 5 sebab mengapa anda perlu berbasikal.

 

Kelihatan Lebih Muda

twc_services_noninvasive

Ahli-ahli sains di Universiti Stanford mendapati bahawa berbasikal dengan kerap boleh melindungi kulit anda daripada kesan berbahaya sinaran UV dan mengurangkan tanda-tanda penuaan.

Harley Street dermatologi Dr Christopher Rowland Payne menjelaskan: “peredaran Peningkatan melalui senaman menghantar oksigen dan nutrien kepada sel-sel kulit dengan lebih berkesan, manakala memaksa toksin berbahaya keluar.

Senaman juga mewujudkan persekitaran yang ideal di dalam badan untuk mengoptimumkan pengeluaran kolagen, membantu mengurangkan penampilan kedutan dan mempercepatkan proses penyembuhan.

 

Meningkatkan Kuasa Otak Anda

Brain-Power

Perlukan otak yang cerdas? Carilah pedal untuk mengayuh. Penyelidik dari Illinois University mendapati bahawa lima peratus peningkatan dalam kardiorespiratori kecergasan dari berbasikal membawa kepada peningkatan sehingga 15 peratus dalam ujian mental.

Ini kerana berbasikal membantu membina sel-sel otak baru dalam hippocampus. Bahagian ini bertanggungjawab untuk ingatan, yang mana merosot dari umur 30.

“Ia meningkatkan aliran darah dan oksigen ke otak, yang mana ia menjana semula reseptor, perkara ini menjelaskan bagaimana senaman membantu menghindari Alzheimer,” kata penulis kajian itu, Profesor Arthur Kramer.

 

Hidup Lebih Lama

Live-Longer-Live-Well-Logo

“Mereka yang kerap bersenam adalah sangat rendah risikonya untuk menerima penyakit kardiovaskular, diabetes, semua jenis kanser, tekanan darah tinggi dan obesiti”, kata Dr Lynn Cherkas, yang menjalankan penyelidikan. Beliau turut menegaskan bahawa “Badan menjadi lebih efektif dalam sistem pertahanan badan dan menjana semula sel-sel baru”.

 

Meningkatkan ‘Sex Life’ Anda

mens-tips-to-unzip-your-sex-life-s4-photo-of-couple-looking-into-each-others-eyes

Berdasarkan pakar-pakar kesihatan di Amerika Syarikat, menjadi lebih aktif secara fizikal meningkatkan kesihatan vaskular anda. Ia akan memberi peningkatan kepada nafsu seks anda. Satu kajian dari Universiti Cornell juga membuat kesimpulan bahawa atlet lelaki mempunyai kehebatan seksual seperti lelaki dua hingga lima tahun lebih muda dari umurnya. Perempuan yang aktif pula mampu melambatkan tempoh menopause dengan jumlah tempoh yang sama.

Sementara itu, kajian yang dilakukan di Universiti Harvard mendapati bahawa lelaki berusia lebih 50 yang berbasikal sekurang-kurangnya tiga jam seminggu mempunyai risiko 30 peratus lebih rendah daripada mati pucuk daripada mereka yang tidak atau kurang melakukan senaman.

 

Menyembuhkan jantung anda

??????????????????

Kajian dari Purdue University di Amerika Syarikat telah menunjukkan bahawa berbasikal yang kerap boleh mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 50 peratus. Menurut Yayasan Jantung British pula, sekitar 10 000 serangan jantung maut dapat dielakkan setiap tahun jika orang ramai memelihara diri mereka dengan cergas. Berbasikal hanya 20 batu seminggu mampu mengurangkan risiko penyakit jantung kepada kurang daripada separuh daripada mereka yang tidak senaman.