Online Shop
Free Shipping to Peninsular Malaysia Shipping Worldwide Need Help? +6013-9921806 (WhatsApp & Call)

Jika Ditanya Makanan Berprotein Vs Serbuk Protein Mana Yang Lebih Bagus? Apa Jawapan Yang Patut?

Protein dianggap sebagai makro-nutrien yang paling penting dalam diet anda. Protein adalah blok bangunan otot dan tisu. Dalam erti kata lain untuk menggunakan tenaga, pembaikan tisu, dan membuang sisa dari badan anda, anda memerlukan protein. Yang kita sedia maklum adalah faedah makan makanan yang berkualiti tinggi tetapi juga makanan tambahan memainkan peranan penting. Kedua-dua suplemen protein dan makanan semulajadi (Whole Food) boleh memenuhi keperluan harian anda untuk protein untuk membekalkan asid amino yang badan anda tidak dapat menghasilkan. Badan anda menggunakan asid amino untuk mensintesiskan atau menghasilkan protein baru yang menyokong fungsi imun, blok-blok baru otot, pembaikan tisu dan penghasilan hormon. Persoalannya yang mana yang lebih baik untuk anda? Sama ada protein dari sumber makanan, atau dari serbuk protein ??

Protein (Sumber Makanan)

Protein makanan membekalkan asid amino. Makanan protein yang mudah untuk diambil adalah daging. Daging mempunyai purata protein 20%, dan mempunyai karbohidrat hampir sifar. Daging sebagai protein lengkap mempunyai semua asid amino yang badan anda tidak boleh dibuat. Sumber sayur pula, tidaklah selengkap protein dari daging iaitu kurang satu atau lebih asid amino tetapi jika digabungkan maka kelengkapan asid amino itu lebih baik. Di samping itu, vitamin, mineral, karbohidrat dan lemak yang sihat tidak terdapat dalam makanan tambahan protein. Terdapat sumber makanan protein lain seperti kacang, biji, kekacang, dan beberapa sayuran. Mana-mana diet yang baik termasuklah vitamin dan mineral yang diperlukan, apatah lagi karbohidrat dan beberapa lemak yang sihat.

Serbuk Protein

Serbuk protein datang dalam semua bentuk hari ini. Tambahan mengandungi protein lengkap dengan semua asid amino penting yang anda perlukan untuk kesihatan yang baik. Kedua-dua perbezaan terbesar antara serbuk protein dan makanan yang bersumberkan protein semulajadi adalah pencernaan, dan kandungan lemak. Mereka mudah untuk disediakan sebagai smoothie dan shake. Iaitu dengan cara goncangan ternyata ianya lebih mudah daripada memasak makanan. Suplemen adalah cara mudah untuk mengesan pengambilan protein harian anda tanpa mengira kandungan protein pelbagai makanan. Juga ia sesuai dijadikan makanan pre-workout yang baik sebelum menuju ke gym. Suplemen juga menyediakan penyelesaian terbaik untuk tujuan kesihatan, pertumbuhan otot, kehilangan lemak dan banyak lagi.

Jika ditanya mana yang lebih bagus dan baik, Ia bergantung pada diet anda, matlamat kecergasan, dan keadaan kesihatan, anda perlu mengekalkan keseimbangan yang sihat kedua-duanya. Pembahagiannya lebih urang begini. Anda boleh ambil suplemen sebelum dan selepas latihan, Namun, untuk segala yang lain, seperti masa makan tengah hari, sarapan, snek, dan makan malam anda ambillah makanan yang berunsur protein yang semulajadi seperti ikan, ayam, telur, kacang, kacang-kacangan, dan juga sayur-sayuran.

Entri: Fakhrul Islam