Online Shop
Free Shipping to Peninsular Malaysia Shipping Worldwide Need Help? +6013-9921806 (WhatsApp & Call)

Betul Ke Ambil Protein Banyak Boleh Effect Buah Pinggang? Jangan Malas Jom Baca!

Perkara ini pernah menjadi kontoversi di mana orang yang mengambil pengambilan protein yang tinggi boleh beri kesan kepada kegagalan buah pinggang, namun bukti baru menunjukkan bahawa diet yang tinggi dalam protein tidak menjejaskan fungsi buah pinggang. Mitos yang luas dan kontroversial bahawa diet protein tinggi boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang pada orang dewasa yang sihat telah dibantah oleh saintis-saintis.

Buah pinggang adalah organ yang menyaring sebatian sisa-sisa, nutrien yang berlebihan dan cecair keluar dari aliran darah, seterusnya menghasilkan air kencing.

Ada yang mengatakan bahawa buah pinggang anda perlu bekerja keras untuk membersihkan metabolit protein dari tubuh anda, yang menyebabkan peningkatan ketegangan pada buah pinggang. Menambahkan beberapa protein ke diet anda boleh meningkatkan beban kerja mereka sedikit, tetapi kenaikan ini agak tidak penting berbanding dengan jumlah kerja yang besar yang telah dilakukan oleh buah pinggang anda. Kira-kira 20% daripada darah jantung anda melalui badan anda pergi ke buah pinggang. Dalam orang dewasa, buah pinggang boleh menapis sekitar 180 liter darah setiap hari.

Sebenarnya pengambilan protein yang tinggi boleh menyebabkan kemudaratan tetapi hanya pada orang yang sedang diagnosis buah pinggang, tetapi tidak berlaku kepada orang yang mempunyai buah pinggang yang sihat. Kedua-dua faktor risiko utama untuk kegagalan buah pinggang adalah tekanan darah tinggi dan diabetes. Pengambilan protein yang lebih tinggi memberi manfaat kepada kedua-duanya.

Kesimpulannya, tidak ada bukti bahawa pengambilan protein yang tinggi merosakkan fungsi buah pinggang pada orang yang tidak mempunyai penyakit buah pinggang. Sebaliknya, diet protein yang tinggi mempunyai banyak manfaat kesihatan dan mungkin membantu menurunkan berat badan dan membuatkan anda terus sihat.

Entri: Fakhrul Islam