Online Shop
Free Shipping to Peninsular Malaysia Shipping Worldwide Need Help? +6013-9921806 (WhatsApp & Call)

“The Big 3” Bagi Anda Yang Lemah

Anda bukanlah seorang powerlifters namun dalam masa yang sama anda kisah tentang pembinaan otot? Ini yang anda prlu pelajari.

Biasanya senaman pembina otot dikaitkan dengan 3 senaman kompaun yang sangat bagus iaitu squat, deadlift dan bench press. selain membina otot ia juga membina kekuatan otot anda. Namun jika anda rasa 3 senaman ini payah dan sukar, lebih-lebih lagi pada form yang baik, anda tidk perlu risau. Anda hanya perlu menggantikan dengan 3 senaman utama yang lain dan masih berpotensi membina otot dan kekuatan.

1.Trap Bar Deadlift

Trap Bar Deadlift adalah senaman pakar untuk menjaga tulang belakang yang sihat. Ia mengenakan setiap peluang dalam kesihatan dan latihan kekuatan.

Terdapat beberapa sebab mengapa ia lebih hebat daripada barbell rack pull. Salah satunya anda tidak mempunyai bar yang menyekat anda, yang merupakan keselesaan bagi lifters yang kaki panjang mahupun lifters dengan masalah belakang. Ini juga membolehkan pinggul duduk lebih rendah dan tulang belakang menjadi lebih menegak apabila anda menarik. Ia juga membantu mengenakan quads anda dengan lebih keras.

 

2.Neutral Grip Chin-up

Chin-up adalah raja pergerakan bahagian atas badan. Bukanlah bench press. Mereka memberikan lebih banyak faedah, yang memberi kesan kepada kesihatan sendi bahu, pembangunan keseluruhan belakang, pengukuhan teras, dan mencipta bentuk V-taper dan membina bicep dalam prosesnya.

Menggunakan pegangan neutral (telapak tangan menghadap satu sama lain) membuat anda lebih jauh daripada cara yang membahayakan dengan mengekalkan pergelangan tangan bebas – banyak pengangkat otot mempunyai masalah dengan cengkaman kerana daya berpusing yang mereka letakkan pada sendi siku.

Chin up ini lebih bagus jika dilkukaan dengan tarikan negatif bermaksud saat anda menarik dagu, tarik dengan laju dan saat menurun ke bawah turun dengan perlahan selama lebih kuran 8-10 saat. Ia lebih membina otot-otot teras.

 

3.Weighted dips

Image result for weighted dips

Dips adalah pembina dada dan tricep tertinggi yang memberi manfaat pada cengkaman dan pelbagai gerakan. Anda akan mendapati bahawa kebanyakan orang memilih untuk berhenti di 90 darjah, taktik menipu yang sama dengan apa yang mereka gunakan pada pull up.

Menambah berat  pada dips adalah corak pergerakan yang lebih sihat daripada bench press. Sebagai bonus, dips adalah pergerakan yang hebat untuk teras otot anda. Jadi ia senaman alternatif terbaik menggantikan bench press berkilo-kilo.

Entri: Fakhrul Islam