Online Shop
Free Shipping to Peninsular Malaysia Shipping Worldwide Need Help? +6013-9921806 (WhatsApp & Call)

Diet 70% Gym 30%? Betul Ke?

Tiada siapa yang akan membantah pentingnya diet ketika anda ingin mencapai matlamat fizikal anda. Pelan pemakanan yang tidak selaras dengan matlamat anda akan menjadikannya lebih sukar untuk mencapainya.

Jika matlamat anda adalah untuk shred dan anda memakan terlalu banyak makanan atau jenis makanan yang salah ia akan menjadikan proses itu lebih susah kerana jika anda tidak memakan cukup protein maka akan memperlahankan prosesnya.

Dan orang yang selalu mengatakan “Diet adalah 70%” , Adakah bermakna latihan hanya bertanggungjawab untuk 30% sahaja . Biar betul, ia sebenarnya kurang daripada itu kerana kita juga mesti memberi faktor rehat, tidur dan suplemen.

Saya lebih suka jika dikatakan “Pemakanan(Diet) adalah 100% Latihan(workout) adalah 100% Pemulihan(recovery) adalah 100%.” Pada dasarnya jika anda mahukan keputusan maksimum, semuanya dianggap penting. Dan  perkara yang anda tidak ambil berat itu, anda akan bertanggungjawab atas apa-apa hasil yang kurang memuaskan.

Peratusan ini juga boleh membawa kepada ekstremisme diet. Orang yang terlalu obsesif tentang makan dengan sempurna percaya mereka akan tidak berjaya jika termakan makanan manis atau minyak atau bergula sekali-sekala. Walaupun anda memang yang menekankan makanan sihat sebanyak mungkin, anda tidak perlu menjadi terlampau obses dengan diet.

Kajian telah menunjukkan bahawa selagi pengambilan protein adalah tinggi dan pengambilan kalori berada dalam kadar yang munasabah, pelan pemakanan anda akan berfungsi. Dan pemakanan TIDAK lebih penting daripada latihan. Ini kerana latihan mencetuskan pertumbuhan otot; makanan sahaja tidak boleh melakukannya. Latihan membuat anda kuat manakala makanan tidak sebegitu sekali. Dan sementara itu, diet anda penting untuk kehilangan lemak, itu adalah latihan yang membantu anda mengekalkan otot. Otot adalah penyumbang utama kepada kekuatan metabolisme anda, dan anda tidak boleh makan pada otot tanpa latihan.

Diet yang sempurna tanpa latihan yang kuat tidak akan menghasilkan hasil yang optimum. Dan latihan yang bersungguh dengan diet tidak wajar juga tidak akan membawa kepada hasil yang terbaik. Jadi jangan membuat peratusan  yang membeza-bezakan keduanya kerana ia akan membuatkan individu yang kurang faham akan merendah-rendah dan mengabaikan latihan.

Entri Oleh: Fakhrul Islam