Online Shop
Free Shipping to Peninsular Malaysia Shipping Worldwide Need Help? +6013-9921806 (WhatsApp & Call)

Jom Usya Antara Makanan-Makanan Yang Mudah Dihadam

Anda harus tahu dahulu bahawa jika anda ambil makanan sihat pun namun perut anda tidak mampu menghadam dengan baik, maka tiada guna dan akibatnya pada sistem penghadaman anda. Penghadaman makanan ini amat-amat penting kerana ia menentukan keadaan anda selepas anda makan. Contohnya anda ingin bersenam dan anda ambil roti wholemeal. Makanan yang baik dan sihat bukan? Namun kerana ianya merupakan makanan yang susah dihadam ia akan menggangu peru anda semasa anda bersenam membuatkan anda boleh muntah.

Mari kita lihat dulu kesan ketidakhadaman pada badan manusia:

1.Loya/Pening

2.Cirit birit

3. Gastro

4. GERD

5.Radang Usus

Jadi manakah makanan terbaik yang mudah dihadam?

Makanan yang mudah dicerna cenderung kepada makanan yang serat rendah. Ini kerana serat ini tidak dicerna oleh tubuh anda. Akibatnya, serat itu melalui usus besar anda dan boleh menyebabkan beberapa masalah, dari gas untuk kembung hingga sukar untuk keluar menjadi najis. Makan makanan yang rendah serat mengurangkan jumlah bahan yang tidak dicerna.

1.Buah di dalam tin atau buah yang dimasak

Buah-buahan segar mengandungi sejumlah besar serat, tetapi memasak mereka mengurangkan jumlahnya dengan ketara. Sebagai contoh, hidangan 148 gram pir mentah dengan kulitnya mengandungi 4.6 gram serat atau 18 peratus daripada pengambilan serat harian yang disyorkan.  Manakala 148 gram pear di dalam tin mengandungi separuh jumlah serat pada 2.4 gram.

2. Sayuran di dalam tin atau yang dimasak

Sama seperti buah, sayuran keseluruhan mempunyai banyak serat. Setelah dimasak, mereka kurang serat. Contohnya, sajian lobak mentah mengandungi 4 gram serat atau 14 peratus pengambilan serat harian yang disyorkan. Lobak yang dimasak pula mengandungi kurang daripada 2 gram serat. Jus buah-buahan dan sayuran yang tidak mengandungi pulpa serat juga rendah. Antara sayuran yang boleh dipilih adalah

-Labu Air
-Bayam
-Labu
-Kacang hijau
-Lobak

3. Produk-produk mengandungi protein dari haiwan

Asas utama bagi ayam, ayam belanda, dan ikan cenderung kepada mencerna dengan baik. Bagaimana anda menyediakan daging juga boleh menyebabkan ia mudah untuk dicerna. Daripada menggorengnya, cuba memanggang, membakar, atau poaching.

4. Bijian

Bijirin seperti roti putih, roti bakar, atau biskut-biskut. Anda juga boleh mencari bijirin kering atau dimasak di kedai runcit. Cari jenis yang mengandungi kurang daripada 2 gram serat setiap hidangan.

Lain-lain makanan adalah seperti gula, madu, ais krim, kicap, butter.

Selain itu, trik yang anda boleh guna adalah dengan memotongnya sehingga ke serpihan kecil atau potongan kecil. Ia lebih mudah dihadam dan pastikan minu dengan banyak.

Entri: Fakhrul Islam