Online Shop
Free Shipping to Peninsular Malaysia Shipping Worldwide Need Help? +6013-9921806 (WhatsApp & Call)

Kettlebell Vs Dumbbell: Mana Nak Pilih?

Jarang kita jumpa kettlebell di gym-gym berdekatan berbanding dengan dumbbell yang menjadi alatan wajib ada pada setiap gym. Namun jika pergi ke gym besar-besar, atau fitness centre, atau kedai menjual alatan bodybuilding pasti wujud kettlebell ini. Saya tahu dumbbell lebih popular pengunaannya berbanding kettlebell yang tidak berapa mesra digunakan. Namun jika anda tahu kelebihan yang ada pada kettlebell ini pasti anda mahu mendapatkannya satu.

Jom kita perhatikan adakah terdapat perbezaan ketara di antara dumbbel dan kettlebell. Biasanya ramai perdebatkan antara barbell dan dumbbell, tetapi artikel ini akan membandingkan kettlebell dan dumbbell pula. Jom kita lihat apa yang positif pada kettlebell dahulu.

Kelebihan Kettlebell

kettlebell_vs_4

  • Kettlebell hebat untuk latihan badan & kecergasan umum kerana anda boleh dengan mudah melakukan perubahan, ayunan, squats, dan lain-lain yang akan melatih seluruh badan anda sebagai unit tunggal.
  • Anda boleh melakukan pada dasarnya semua pergerakan dumbbell dengan kettlebell, walaupun beberapa pergerakan akan berasa agak janggal pada mulanya kerana anda perlu mengendalikan kettlebells sedikit cara yang berbeza berbanding dengan dumbbell biasa.
  • Kettlebell biasanya mempunyai pemegang yang lebih tebal dan mereka melatih lebih banyak cengkaman daripada dumbbells berukuran biasa.
  • Kettlebell biasanya akan bertahan lebih lama daripada dumbbell kerana mereka agak sukar untuk pecah kerana mereka pada dasarnya satu sekeping besi.

Kelebihan Dumbbell

  • Lebih baik untuk bina badan yang strict kerana beratnya sama rata dan lebih bagus untuk digerakkan pada sudut naik turun.
  • Lebih mudah untuk memegang kerana (biasanya) pemegangnya nipis.
  • Lebih baik untuk latihan kekuatan.
  • Sedikit lebih mudah untuk melakukan row dan press kerana beratnya sama-sama di kedua belah pihak.
  • Tersedia hampir di mana-mana gym.
  • Jarak berat yang lebih kecil, biasanya dumbbells naik atau turun dalam berat pada 1.25 hingga 2.5 kg (contohnya dari 25kg -> 26.25kg atau 27.5kg)

Kesimpulan Dumbell Vs Kettlebell

kettlebell_vs_1

Kettlebell lebih baik untuk prestasi sukan, senaman power, HIIT, latihan seluruh badan dan kecergasan umum.

Juga dengan kettlebells anda boleh lakukan pada dasarnya apa-apa latihan dumbbell, walaupun beberapa pergerakan seperti bench press akan merasa agak janggal pada mulanya, kerana pelbagai gerakan agak berbeza. Tetapi, jika anda berminat untuk hanya membina otot dan strength, dumbbell adalah pilihan yang lebih baik.

Perlu diingat walau apa alatan sekalipun, form yang betul dan baik perlu dipelajari terlebihdahulu. Jika form anda betul, latihan apa sekalipun akan memberikan hasil.

Entri: Fakhrul Islam