Online Shop
Free Shipping to Peninsular Malaysia Shipping Worldwide Need Help? +6013-9921806 (WhatsApp & Call)

Makanan Yang Menjadi Punca Perut Anda Kembung

Perut kembung adalah perkara yang tidak menarik, tidak menyenangkan dan, kadang-kadang, memalukan. Puncanya adalah kerana pengekalan air yang berlebihan boleh menyebabkan bahagian badan anda kelihatan kembung dan buncit yang biasanya disebabkan oleh terlalu banyak gas dalam saluran gastrointestinal. Biasanya gas yang dibina di dalam perut akan keluar sebagai sendawa. Tetapi apabila gas terbentuk di gelung usus kecil, anda akan mengalami perasaan yang berat dan penuh. Gas yang terperangkap akan menyebabkan perut membengkak, kulit meregang, dan, banyak kali ini dapat menyebabkan perut sakit. Jadi artikel ini akan berkongsi makanan makana yang menjadi punca kepada kembung  supaya anda boleh mengurangkan dan mencegah kembung.

1.Hadkan makanan

Kembung biasanya disebabkan oleh sesuatu yang kita makan, jadi mengurangkan kauntiti makanan ini dari diet kita akan pergi jauh untuk memperbaiki masalah ini. Makanan seperti bawang, kobis bunga, kacang, dan kacang merah boleh menjadi penyumbang besar kepada kembung yang mungkin anda alami dari semasa ke semasa. Itu kerana mereka mengandungi apa yang dikenali sebagai karbohidrat FODMAP. Jenis karbohidrat ini tidak boleh dicerna. Sebaliknya mereka disimpan lama oleh bakteria usus dalam usus besar. Ini menghasilkan gas dan boleh menyebabkan ketidakselesaan dan kembung.

2. Minuman Karbonat

Selain daripada kacang, anda juga boleh mengelakkan perkara seperti minuman berkarbonat. Apabila anda minum soda atau air gas anda tidak boleh menelan banyak gas, dalam bentuk karbon dioksida. Gas tersebut akan berakhir di dalam usus kecil yang menyebabkan anda berasa kembung. Daripada semua minuman berkarbonat di luar sana salah satu minuman yang terburuk berhubung dengan kembung ialah bir yang beralkohol.

 

3. Produk Tenusu

Produk tenusu juga boleh menyebabkan kembung terutamanya kerana 75 peratus daripadanya mempunyai intoleransi laktosa. Laktosa adalah gula dalam susu dan laktosa yang intoleransi adalah laktosa yang susah memecahkan dan menghadamnya. Ini boleh menyebabkan gas, kekejangan, cirit-birit dan sudah tentu kembung.

 

4. Sayur Antioksidan

Kumpulan makanan yang terakhir yang mungkin ingin anda cari adalah sayur-sayuran seperti brokoli, Kobis bunga,  atau kobis. Walaupun semuanya sihat dan mereka mengandungi banyak serat dan vitamin dan mineral penting. Malangnya, mereka juga tinggi dalam FODMAP. Jadi jika anda sedang bergelut dengan kembung dan anda makan banyak sayuran jenis ini saya cadangkan untuk anda meninggalkannya sementara.

Makanan-makanan di atas adalah makanan sementara untuk anda jauhkan semasa kembung. Anda boleh ubati kembung dengan mengambil supplemen seperti probiotic atau pudina kerana ia akan memberikan kelegaan pada usus anda.

Entri: Fakhrul Islam