Online Shop
Free Shipping to Peninsular Malaysia Shipping Worldwide Need Help? +6013-9921806 (WhatsApp & Call)

Nak Tau Apa Kebaikan Bina Otot Yang Banyak? Wanita Juga Perlu Baca

Weightlifting

Jika anda belajar sains dan biologi, otot merujuk kepada organ dalaman yang ada dalam diri setiap manusia. Dan fungsinya adalah memberi kelangsungan kepada organ-organ lain untuk terus berfungsi. Namun ramai salah faham apabila megaitkan lelaki sahaja pada pembinaan otot sedangkan kepentingan otot berlaku pada wanita juga. Dengan tanggapan ini wanita kini menjadi takut kepada otot atau dikenl dengan “Myophobia”.

Oleh sebab itu kita lihat jika di gym, mesin threadmill dipenuhi dengan wanita manakala ruangan dumbeel dan barbell dipenuhi dengan lelaki. Ini kerana wanita takut dan tidak berasa keperluan untuk membina otot badan. Ramai orang risau akan metabolisma badan tetapi tidak tahu sebenarnya metabolisma berkait rapat dengan otot kita.

Otot Dan Metabolisma

Metabolisma sebenarnya tidak lain tetapi merujuk kepada penggunaan atau perbelanjaan tenaga anda. terdapat 4 kategori metabolisma:

1.Basal Metabolisma

Inilah jumlah tenaga yang anda perlukan untuk terus hidup. Anda memerlukan sedikit tenaga untuk memastikan semua organ anda berfungsi dan untuk mengekalkan fungsi hidup utama seperti kesedaran, pernafasan, penyelenggaraan suhu, dan sebagainya.

2.Non-Exercise Activity Thermogenesis (N.E.A.T.)

Ini adalah tenaga tambahan yang anda perlukan untuk melakukan apa-apa dan semua aktiviti tidak termasuk latihan atau senaman formal. Ini termasuk berjalan kaki, aktiviti kerja (dari kerja yang tidak aktif ke buruh manual), duduk dan bangun dari kerusi, kerja rumah, atau dengan kata lain apa-apa aktiviti yang tidak berlakunya “senaman”.

3. Aktiviti Senaman

Tenaga yang anda perlukan untuk melakukan, dan pulih dari, apa-apa jenis latihan dan senaman.

4. Thermic Effect Of Food (T.E.F)

Setiap kali anda makan makanan, ia memerlukan sejumlah tenaga untuk memproses (mencerna, menyerap, menghapuskan) makanan itu. Ia mengambil antara 5 dan 15% kalori dalam karbohidrat dan lemak untuk memprosesnya. Berbeza dengan Protein kerana ia memerlukan atau mebakar banyak kalori untuk diproses, memerlukan antara 20 hingga 35% kalori.

Apa yang dikatakan secara ringkasnya, otot memberi manfaat kepada metabolisme dalam tiga cara yang berbeza:

1. Latihan yang diperlukan untuk membina otot tambahan memerlukan tenaga, baik untuk melaksanakan, dan juga untuk pulih darinya.

2. Setelah memperoleh, otot baru ini memerlukan anda membelanjakan tenaga tambahan setiap hari untuk mengekalkan otot baru.

3. Apabila anda mempunyai lebih banyak otot, semua aktiviti lebih mudah dilakukan, sehingga kemungkinan anda akan melakukan lebih banyak kegiatan ini, yang tentu saja memerlukan tenaga tambahan.

Oleh itu, membina sebanyak mungkin otot mempunyai kesan yang kuat terhadap kadar metabolisma. Dan ini bagus untuk anda mengekalkan bentuk badan yang fit dan lean baik untuk lelaki mahupun wanita.

Perasaan Seperti Otot Membesar Itu Normal

Bagi wanita yang myophobia, anda tidak perlu risau apabila selepas mengangkat berat, anda rasakan seperti otot anda membesar dan jelas nampak timbul ototnya. Ini kerana ianya keadaan yang normal dan akan berubah seperti sediakala.

Konsepnya begini, pernah tak anda makan dengan banyak dan dengan tiba-tiba anda berasa anda telah gemuk serta merta, dan perut anda kelihatan buncit. Ini adalah normal kerana mustahil anda boleh mendapat lemak dengan cepat ianya adalah makanan yang berkumpul sahaja menjadikan anda rasa anda gemuk.

Fenomena yang sama berlaku semasa mengangkat berat. Kedua-dua semasa dan selepas senaman, otot anda akan terbakar dari pengumpulan asid laktik dan membengkak dengan darah. Kedua-dua fenomena ini menumpukan perhatian anda kepada otot anda, yang kini menjadi lebih besar buat sementara kerana dipam. Jadi tidak perlu risau kerana ianya hanya tabiat semulajadi badan.

Entri: Fakhrul Islam