Online Shop
Free Shipping to Peninsular Malaysia Shipping Worldwide Need Help? +6013-9921806 (WhatsApp & Call)

Senaman Chest Bagi Yang Sakit Bahu

Antara senaman yang menjadi kegemaran penggemar gym ialah senaman bench press. Mengaku sahaja, siapa tak suka hari chest day? Semua orang suka, dan ia antara hari yang gym akan penuh selalu.

Ini adalah perkara normal. Malah, saya sendiri juga suka chest day. Perasaan otot dada kembang selepas mengangkat bebanan amat memuaskan hati, betul? Kalau boleh, hari-hari chest day pun tak apa!

Tapi tulah masalahnya, selalu sukakan chest day sampai mendatangkan mudarat kepada kita. Kecederaan yang paling ketara sekali ialah kecederaan pada bahagian bahu. Kita panggil sebagai rotator cuff problem.

Kemudian, kita ada juga satu lagi kecederaan yang apabila kena boleh menyebabkan anda bercuti daripada gym untuk jangka masa panjang. Yang itu kita panggil chest tear. Pernah tengok video orang bench press tiba-tiba terberhenti sebab dada mereka jadi merah kebiru-biruan? Otot mereka terkoyak dan nak pulih dia amat memakan masa.

Masalah chest tear ini berlaku kerana bukaan tangan yang terlalu luas. Mereka nak aktifkan lebih banyak gentian otot dada. Membuka luas akan mengenakan otot dada dengan leboh efektif. Tetapi, amalkan terlalu lama, kita risau otot dada pula yang terkoyak.

Bagaimana anda nak mengatasi masalah ini? Anda kena ubah sedikit variasi senaman yang anda lakukan. Anda kena buat yang lebih selamat. Bench press memang selamat kalau dilakukan dengan bijak. Tetapi, kalau anda dah rasa lain macam, apa kata anda buat floor press pula.

Senaman floor press sama sahaja dengan bench press. Cuma anda lakukan di atas lantai. Nampak pelik, tapi ia antara senaman terbaik dalam membina kekuatan chest dan menjaga keselamatan bahu.

Kalau anda malu nak lakukan floor press, anda boleh buat bench press di power rack di mana anda set up pin keselamatan pada paras yang menjadikan siku anda selari dengan lantai. Biasa orang letak pin tersebut di paras dada. Variasi ini memerlukan anda letak pin tersebut jauh lebih tinggi daripada paras dada.

Anda juga boleh gunakan bebanan yang lebih berat daripada variasi biasa kerana anda telah membuang sedikit range of motion. Senaman ini juga bagus untuk melatih otot triseps.

Senaman ini boleh dijadikan sebagai senaman aksesori semasa hari latihan dada. Lakukan senaman bench press variasi biasa dahulu tetapi tidak perlu begitu berat. Fokus kepada tekanan otot. Kemudian, lakukan variasi floor press ini untuk menambahkan lagi tekanan otot dengan kadar selamat.

Entri: Aiman Radzi