Online Shop
Free Shipping to Peninsular Malaysia Shipping Worldwide Need Help? +6013-9921806 (WhatsApp & Call)

Tips Pilih Supplement Protein Anda

Sama ada anda ingin membina otot, menurunkan berat badan, atau meningkatkan prestasi anda, supplemen protein dapat meningkatkan pemakanan anda ke peringkat seterusnya. Tetapi dengan begitu banyak pilihan, bagaimana anda mengetahui serbuk protein manakah yang sesuai untuk anda? Di sini saya akan berkongsi tiga tips utama untuk memilih supplemen protein yang tepat untuk anda.

1. Tahu Saiz Hidangan Produk

Topik pertama adalah ukuran hidangan protein. Setiap suplemen mengandungi label fakta pemakanan, dan pada label itu, anda akan melihat saiz hidangan. Saiz hidangan tersebut memberitahu anda berapa gram produk dalam setiap hidangan. Seterusnya, lihat gram protein. Dalam label fakta pemakanan atau suplemen, jumlah protein dalam gram adalah benda yang wajib ada.

Apa yang anda cari? Apakah gram yang ideal untuk setiap hidangan yang perlu anda cari? Penyelidikan telah menunjukkan bahawa 20-40 gram protein setiap hidangan adalah apa yang diperlukan untuk mengoptimumkan dan menghasilkan sintesis protein otot. Pastikan ia jatuh dalam lingkungan 20-40 gram untuk memastikan anda mendapat protein yang mencukupi.

2. Ambil Perhatian Kepada Hierarki Ramuan

Dalam memilih protein anda harus memahami hierarki mereka. Apa yang saya maksudkan oleh hierarki? Secara asasnya, bahan-bahan mesti disenaraikan dalam susunan berat menurun. Bahan yang membentuk jumlah terbesar produk mesti disenaraikan terlebih dahulu. Sebagai contoh, jika saya melihat bahawa bahan pertama adalah karbohidrat, dan ramuan kedua adalah protein, saya tahu bahawa bahan itu mengandungi karbohidrat yang tinggi berbanding bahan lain.

Jenis protein juga penting. Sekali lagi, apabila melihat hierarki, ingatlah bahawa isolates whey protein lebih tinggi proteinnya dalam gram berbanding protein biasa (concentrate).Whey Isolate mengandungi 90 peratus atau protein yang lebih besar mengikut beratnya, sementara protein concentrate mengandungi 35-80 peratus protein mengikut berat.

Jadi, apabila memilih produk protein, satu perkara yang boleh anda lakukan untuk memastikan anda mendapatkan protein berkualiti tinggi untuk adalah untuk mencari isolate protein whey sebagai bahan pertama.

3. Jika Anda Vegetarian

Tips ketiga apabila memilih suplemen makanan protein-protein, serbuk protein, minuman protein-yang berasal dari tumbuhan. hal ini kerana tidak semua orang memakan daging. Terdapat juga individu yang vegetarian yang tidak memilih whey sebagai supplemen protein mereka. Perkara ini adalah penting untuk menangani mitos umum bahawa pembina badan vegetarian tidak dapat mencapai jisim otot dan komposisi badan yang sama seperti mereka yang makan daging.

Protein vegetarian, seperti brown rice, protein kacang, dan kacang soya, semuanya adalah pilihan vegan yang popular. Pilihan yang paling terbaik adalah dengan mengutamakan brown rice atau quinoa yang telah terbukti dalam kajian penyelidikan untuk menyokong pertumbuhan otot dan penyelenggaraan otot pada tahap yang sama dengan protein whey.

Protein yang terbaik yang sepatutnya menjadi pilihan anda dan orang ramai ialah Hydro Whey daripada Mesotropin sendiri kerana kualitinya dan status halal yang terjamin!

Entri Oleh: Fakhrul Islam